Napuštanje veb stranice

Napuštate informativni veb sajt kompanije Merck o prediabetesu. Ova veza će vas odvesti na veb lokaciju na koju se naša politika privatnosti ne odnosi. Merck nema kontrolu nad sadržajem ovih veb lokacija ili resursa i ne preuzima nikakvu odgovornost za njih niti za bilo kakav gubitak ili štetu koji mogu nastati vašom upotrebom.

Podrška

Podrška

Ovde možete preuzeti i odštampati najbitnije činjenice o predijabetesu kako bi se bolje informisali

 • Tvoj predijabetes infografika
  Tvoj predijabetes infografika, 3.1 MB

 

 

Ovde možete preuzeti i odštampati najbitnije činjenice o predijabetesu kako bi se bolje informisali

 • Tvoj predijabetes infografika
  Tvoj predijabetes infografika, 3.1 MB

Najčešće postavljana pitanja


predijabetesu, nivo šećera u krvi je iznad normalnih vrednosti, ali nije u nivou vrednosti za dijabetes, već ukazuje na povišen rizik za razvoj dijabetesa1.

Predijabetes i dijabetes se razlikuju u nivou šećera u krvi. Najlakši način je određivanjem nivoa šećera u krvi nakon nekonzumiranja hrane i pića. To je test koji meri nivo šećera u krvi kada se ništa ne jede i ne pije u poslednjih 8 sati. Prema smernicama Američke Asocijacije za Dijabetes, nivo šećera u krvi nakon neunošenja hrane i pića između 5,6-6,9 mmol/l ukazuje na predijabetes. Nivo glukoze u krvi nakon neunošenja hrane i pića preko 6,9mmol/l ukazuje na dijabetes tipa 2. Ono što je važno je da ukoliko se predijabetes ne otkrije, na kraju može da se razvije u dijabetes tipa 22. Imajte na umu da smernice mogu da variraju u različitim državama.

Obično nema vidljivih znakova i simptoma koji se povezuju sa predijabetesom. Međutim, neke osobe sa predijabetesom već mogu imati neke od simptoma dijabetesa3. Ukoliko imate predijabetes, veoma je važno da budete svesni simptoma dijabetesa. Ukoliko primetite neke od sledećih simptoma, obavezno posetite Vašeg lekara. Simptomi na koje treba obratiti pažnju3:

 • Često mokrenje
 • Pojačana žeđ
 • Osećaj gladi uprkos jelu
 • Ekstreman umor
 • Zamućeni vid
 • Usporeno zaceljivanje rana
 • Utrnulost, peckanje ili bol u rukama/nogama

Postoji nekoliko rizičnih grupa koje su generalno u većem riziku od predijabetesa nego ostali. Ukoliko spadate u jednu od dole navedenih rizičnih kategorija, trebalo bi da idete na redovne zdravstvene kontrole4.

 • Ako ste gojazni
 • Ako niste dovoljno fizički aktivni
 • Ako imate preko 45 godina
 • Ako imate genetske predispozicije za dijabetes tipa 2
 • Ako ste imali pojavu gestacijskog dijabetesa
 • Ako pripadate etničkim grupama poput Afrikanca, američkih domorodaca, Latinoamerikanca ili Azijata/naseljenika ostrva u Pacifiku
 • Ako imate visok krvni pritisak (preko 140/90 mmHg)
 • Ako imate HDL holesterol (dobar holesterol) ispod 35 mg/dl (0.90 mmol/l) i/ili nivo triglicerida preko 250 mg/dl (2.82 mmol/l)
 • Ako imate sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Geni verovatno imaju veliku ulogu u razvoju predijabetesa5, s obzirom da je porodična istorija bolesti veliki faktor rizika. Međutim, dokazano je da i način života takođe ima veliki uticaj4. Iz tog razloga, ukoliko sada promenite životne navike, možete sprečiti dijabetes u budućnosti.

Insulinska rezistencija se sporo razvija, što dovodi do gubitka sposobnosti kontrole nivoa šećera u krvi, ali uzročnik često nije poznat. Međutim, ukoliko ste gojazni, fizički neaktivni i imate genetske predispozicije, veće su Vam šanse da postanete osoba sa predijabetesom4.

Dobra vest je da možete da preduzmete korake kako biste sprečili ili odložili razvoj dijabetesa. Visok nivo šećera u krvi kod osoba sa predijabetesom se može kontrolisati ukoliko se otkrije na vreme. Međutim, ukoliko se predijabetes ne otkrije i ne kontroliše, velike su šanse da će se razviti u dijabetes tipa 21.

Učestalost predijabetesa u 2010. godini je procenjena na 7.8% svetske populacije (približno 343 miliona ljudi). Izgleda se da se ova učestalost razlikuje u različitim delovima sveta, u rasponu od 5.8% u Jugoistočnoj Aziji do 11.4% u Severnoj Americi i Karipskim državama1.  Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procenjuju da predijabetes utiče na 86 miliona amerikanaca (od7 kojih 49% ima manje od 65 godina). Ono što je važno, je da 90% ljudi sa predijabetesom nije svesno da ga ima. Međunarodna Federacija za dijabetes procenjuje da će predijabetes postati sve češća pojava u budućnosti i da će uticati na čak 471 miliona osoba iz celog sveta do 2035. godine7.

Ukoliko mislite da imate predijabetes, morate postetiti svog lekara. On će Vam dati savete o promenama  životnih navika kao što su povećanje fizičke aktivnosti, primena izbalansirane ishrane i/ili smanjenje telesne težine. Ove promene životnih navika će Vam takođe pomoći da izbegnete druge zdravstvene izazove kao što su srčani problemi i srčani udar, oboljenja koja se takođe povezuju sa razvojem dijabetesa tipa 2. Ukoliko same promene životnih navika ne mogu da kontrolišu nivo šećera u krvi, lekar će Vam takođe preporučiti lekove koji bi mogli da pomognu6.

Predijabetes je znak upozorenja da ste u riziku od razvoja dijabetesa tipa 2. Međutim, posetom svom lekararu i praćenjem njegovih saveta o načinu života ili preporuka terapije, možete kontrolisati predijabetes i smanjiti nivo šećera u krvi do normalnih vrednosti. Predijabetes može biti poziv na buđenje i opomena da je vreme da se životne navike promene8.

Rizik od razvoja predijabetesa se može smanjiti promenom načina ishrane (kao što je ograničen unos nezdrave hrane i veći unos voća, povrća i ostalih namirnica koje su nutritivno bogate vlakanima), većom fizičkom aktivnošću i gubitkom viška kilograma2,8.

 

Teško je reći da li imate predijabetes jer ne postoje vidljivi znakovi i simptomi. Jedini način jeste da se proveri nivo šećera u krvi. Međutim, u većem ste riziku od predijabetesa ukoliko ste gojazni, imate genetske predispozicije, nemate redovne fizičke aktivnosti, imate povišen krvni pritisak ili visok holesterol. Ukoliko ste u nekoj od ovih kategorija i mislite da možda imate predijabetes, porazgovarajte sa Vašim lekarom3,4. Uradite test i saznajte da li ste u riziku od predijabetesa.

Da  biste otkrili da li imate predijabetes, Vaš lekar će proveriti Vašu istoriju bolesti, obaviće pregled i odrediće nivo šećera u krvi. Test krvi za identifikovnje predijabetesa obuhvata test glikemije našte (FPG), hemoglobin A1c test (HbA1c) i test oralne tolerancije na glukozu (OGTT)9,10.

 

Kod analize šećera u krvi našte (FPG) normalni parametri šećera u krvi nakon neunošenja hrane i pića bi trebalo da budu ispod 5,6 mmol/l. Ukoliko je Vaš FPG između 5,6 i 6,9 mmol/l, smatra se da imate predijabetes2.


Kod testa oralnog opterećenja glukozom (OGTT), nivo glukoze u Vašoj krvi se meri 2 sata nakon ispijanja tečnosti sa većom količinom glukoze. Normalan nivo glukoze je ispod 7,8 mmol/l. Ukoliko su Vaši rezultati između 7,8 i 11,0 mmol/l, smatra se da imate predijabetes2.

Da biste otkrili više o predijabetesu i da li ste Vi u riziku od istog, molimo Vas da kontaktirate Vašeg lekara.

 

 

 

 

1. Bansal N. Prediabetes diagnosis and treatment: A review. World J Diabetes. 2015; 6(2): 296-303.

2. ADA. Diagnosing Diabetes and Learning About Prediabetes. 2014. Available at: http://www.diabetes.org/are-you-at-risk/prediabetes/. Accessed September 2017.

3. ADA. Diabetes Symptoms. Available at: http://www.diabetes.org/diabetes-basics/symptoms/ Accessed September 2017.

4. Diabetes Care. Standards in Medical Care in Diabetes—2015. Available at: http://care.diabetesjournals.org/content/suppl/2014/12/23/38.Supplement_1.DC1/January_Supplement_Combined_Final.6-99.pdf. Accessed September 2017

5. Mijajlovic MD, et al. Role of prediabetes in stroke. Neuropsychiatr Dis Treat. 2017; 13: 259-267.

6. Arch G. Mainous III P, Rebecca J. Tanner, MA, and Richard Baker, MD. Prediabetes Diagnosis and Treatment in Primary Care. Journal of the American Board of Family Medicine. 2015; 29: 283-285.

7. CDC. The Surprising Truth About Prediabetes. 2017. Available at: https://www.cdc.gov/features/diabetesprevention/index.html. Accessed September 2017.

8. Faerch K, et al. Pathophysiology and aetiology of impaired fasting glycaemia and impaired glucose tolerance: does it matter for prevention and treatment of type 2 diabetes? Diabetologia. 2009; 52(9): 1714-1723.

9. Tabak AG, et al. Prediabetes: a high-risk state for diabetes development. Lancet. 2012; 379(9833): 2279-2290.

10. Chatterjee R, et al. Screening adults for pre-diabetes and diabetes may be cost-saving. Diabetes Care. 2010; 33(7): 1484-1490.